حجتالاسلام والمسلمین علیرضا سعیدی، سرپرست ادارهکل آموزش و توسعه مشارکتهای معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) از بوشهر، بیان کرد: یکی از رویکردهای مهم معاونت قرآن و عترت در دولت جدید، تسهیل در صدور مجوزهای لازم جهت فعالیتهای قرآنی در سطح کشور است که اقدامات لازم در دولت گذشته صورت گرفته و در این دولت عملیاتی خواهد شد.
وی ادامه داد: ما تقریباً حدود 80 درصد روند صدور مجوز فعالیت مؤسسات فرهنگی قرآن و عترت را به استانها واگذار کردیم و در حال حاضر از بدو تأسیس تا فرآیند بررسی و حتی مصاحبه هیئت مؤسس به عهده استانهاست که در انجام این پروسه موفق بودند، همچنین در 100 روز گذشته، قریب به 80 پروانه فعالیت از همین طریق برای مؤسسات فرهنگی قرآن و عترت کشور صادر شد که این امر به افزایش مؤسسات و مکانهای آموزش قرآن کمک میکند.
حجتالاسلام سعیدی اضافه کرد: بحث رویکرد جدید معاونت در حوزه قرآن و عترت، از بحثهای هنرهای قرآنی است که در دولت جدید، مسئله قرآن و هنر هم اهمیت به سزایی دارد. که به دنبال این هستیم تا فضایی در کشور ایجاد شود تا مباحث قرآنی و معارف دینیمان به شکل زیبایی با هنرهای موجود تلفیق شود.
وی ادامه داد: در واقع یکی از رسالتهای بزرگ معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، تلفیق هنر با قرآن خواهد بود که سالهاست دنبال میشود و امسال نیز تحت عنوان منظومه جشنوارههای بینالمللی قرآنی «آیات» فعالیت خود را ادامه میدهد. سال گذشته نیز قریب به 32 جشنواره داشتیم که بناست در هر استان یک جشنواره کلید بخورد.
مشاور معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: در رابطه با بحث مرکز علمی - کاربردی هم قریب به یک سال است که مرکز قرآن و عترت وزارتخانه راهاندازی شده و در تهران به صورت مرکزی در مقطع کاردانی شروع به فعالیت و پذیرش کرده است. یکی از دغدغههای مؤسسات و فعالان حوزه فرهنگ، قرآن و عترت بحث اعطای مدرک رسمی و آکادمیک بوده که مؤسسات ما علاقهمند هستند تا این دورهها را داشته باشند.
وی ادامه داد: در مؤسسه آموزش عالی علمی - کاربردی فرهنگ و هنر وزارت ارشاد، توافقاتی صورت گرفته که مؤسساتی که فعالیت اصلیشان در سطح کشور قرآن و عترت است و به لحاظ استانداردهایی که دانشگاه جامع علمی - کاربردی دارد فعالیت میکنند، با معرفی به معاونت قرآن و عترت، واحدهای استانی خود را راهاندازی کنند و در گام اول در پنج استان، شش مرکز علمی - کاربردی راهاندازی میشود که کارهای ابتدایی آن در حال انجام و پیگیری است و امیدواریم تا پایان سال جاری این واحدها راهاندازی شود.
وی در خصوص بیمه فعالان قرآنی، بیان کرد: بحث بیمه فعالان قرآنی که در دولت دهم اتفاق افتاد حرکتی مبارک بود که با عنایت ویژه مسئولان صورت گرفت، اما در سال جاری نه فقط در حوزه بیمه فعالان قرآنی، بلکه بیمه هنرمندان به دلیل کمبود بودجه و منابع متأسفانه مدتی متوقف شد، که درحال پیگیری و حل این مسئله هستیم.
حجتالاسلام سعیدی افزود: امیدواریم با رویکرد جدیدی که در بحث فرهنگ، هنر، قرآن و عترت در کشور حاکم است، صندوق هنرمندان کماکان بتواند به فعالیت خود ادامه دهد و در رابطه با افزایش آمار این عزیزان در برنامه بودجه سال 93 صندوقی مستقلاً برای قرآنیان کشور در نظر گرفته شده که اگر اعتبارات این صندوق در لوایح بودجه سال آینده مجلس به تصویب نهایی برسد، تمامی فعالان قرآنی و مؤسسات واجد شرایط را طبق آئیننامه و ضوابط از طریق صندوق، بیمه خواهند کرد.
سرپرست ادارهکل آموزش و توسعه مشارکتهای معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به این پرسش که « آیا حوزه معاونت قرآن و عترت وزارت ارشاد به بانک جامع اطلاعاتی و کاربردی فعالان، پیشکسوتان و پژوهشگران قرآنی در سطح کشور دست پیدا کرده است یا خیر»، عنوان کرد: یکی از مهمترین مسائلی که در ساختار معاونت پیگیری شده، بحث رصد و پایش بود و تا زمانی که آمار دقیقی از جامعه مخاطبان نداشته باشیم، در برنامهریزی و نیازسنجی که صورت میگیرد، دچار خطا و اشتباه خواهیم بود. یکی از مهمترین اقداماتی که صورت گرفت و در معاونت قرآن و عترت وزارت ارشاد تصویب شد، «سامانه جامع قرآنیان کشور» است که با تشکیلات یک اداره مستقل با چهار کارشناس در حوزه معاونت قرآن و عترت وزارت اخیراً شروع به فعالیت کرده است.
وی ادامه داد: این سامانه هنوز جامع نشده است، اما به دنبال این هستیم که تمام اطلاعات کاربردی که برای قرآنیان کشور از هر نظری به لحاظ موضوعی یا محتوایی، قالبی و شکلی است، در این سامانه بارگذاری شود. سامانه حدود رشد 65 درصدی داشته و هنوز صد در صد کامل نشده و در سایت معاونت قرآن و عترت وزارت ارشاد به نشانی qia.ir قرار دارد که قرآنیان میتوانند به این سامانه مراجعه کرده و از اطلاعات مؤسسات قرآنی و مدیران مسئول، خادمان، فرهیختگان قرآنی، صاحبان آثار پژوهشی و مؤلفان، قاریان و حافظان هم در بخش بانوان و آقایان و ردههای سنی مختلف استفاده کنند.
این مبلغ قرآنی به بیان گامهای صورت گرفته توسط این مرکز جهت نیل به مطالبات رهبر معظم مبنیبر رسیدن جامعه ایران به آمار تربیت ده میلیون حافظ قرآنی پرداخت و گفت: عمده فعالیت جدی و راهبری توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی و شورای توسعه فرهنگ قرآنی کشور صورت گرفته و تکالیف دستگاهها را در خصوص تربیت 10 میلیون حافظ روشن کردهاند. دستگاههای مختلفی مانند وزارت آموزش و پروش، سازمان تبلیغات اسلامی، سازمان اوقاف و امور خیریه، وزارت علوم، وزارت ارشاد، دارالقرآنهای سپاه و دستگاههای مختلفی که جامع مخاطب مستقل دارند، به عهده وزارت ارشاد گذاشته شد و دبیرخانه و محل کمیسیون طرح ملی حفظ در معاونت تشکیل شد و این معاونت در حال حاضر جلسات طرح ملی حفظ را با حضور دستگاهها که در قانون پیشبینی شده، برگزار میکند.
وی ادامه داد: چشماندازی برای افق 1404 ترسیم شده که امیدواریم در آن نقطه ما به چشمانداز مقام معظم رهبری برسیم. به جز وظایف سازمان آموزش و پرورش و آموزش عالی در امر آموزش و برگزاری مسابقات تبلیغی و ترویجی توسط سازمان اوقاف و امور خیریه و سازمان تبلیغات اسلامی، یکی از عمده فعالیتهایی که در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی صورت گرفته، بحث حفظ موضوعی قرآن کریم است.
حجتالاسلام سعیدی افزود: افراد مشتاق به حفظ قرآن از ردههای سنی مختلف هستند؛ به طور مثال وقتی شخصی با سن بالا جهت حفظ کامل قرآن کریم مراجعه میکند و توانایی این کار را ندارد میتواند به صورت موضوعی به حفظ قرآن کریم بپردازد. در سال جاری در بحث آموزش قرآنآموزان و آموزگاران رشد دو برابری داشتیم، یعنی تربیت معلم در کشور راهاندازی شد که این افراد پیگیر مباحث حفظ در کشور هستند.
مشاور معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به بیان برنامههای این معاونت در آموزش تخصصی جامعه قرآنی پرداخت و گفت: مهمترین مسئله و سیاستهای معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، بحث آموزش است، همچنین یکی از پرهزینهترین واحدها است. در حوزه آموزش سعی شده هزینههای ایاب و ذهاب استاتید تأمین شود که امید است مشکلات روبرو برطرف شود.
وی ادامه داد: برنامههایی که با توجه به بودجه سال 93 در نظر داریم عبارتند از، حمایت از آثار و تولیدات مؤسسات قرآن و عترت و راهاندازی مراکز علمی - کاربردی برای مؤسسات قرآن و عترت. همچنین تلاش ما این است که مؤسسات از لحاظ مسائل اقتصادی خودکفا شوند که جهت نیل به این اهداف برنامههای ویژهای از جمله بحث معافیت مالیاتی آب، برق و گاز به اجرا درخواهد آمد.
حجتالاسلام علیرضا سعیدی در پاسخ به این پرسش که «آیا سیاستگذاری جهت جلوگیری از موازی کاری در مراکز و مجامع قرآنی صورت گرفته»، عنوان کرد: این امر به عهده شورای عالی انقلاب فرهنگی است، یعنی یکی از اهداف مهم شورای توسعه فرهنگ قرآنی جلوگیری از موازی کاری است، که در این راستا باید رسالت هر بخش و دستگاه روشن شود برای مثال روخوانی و روانخوانی را به وزارت آموزش و پرورش واگذار کردند، بحث تبلیغی و ترویجی به عهده سازمان تبلیغات اسلامی گذاشته شد، بحث مسابقات رسالت سازمان اوقاف و امور خیریه است و بحث حفظ و مباحث مفاهیم تدبر در قرآن به عهده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است و مباحث پژوهشی به وزارت علوم واگذار شده، این حوزهها همه تقسیم شده وظیفه شورای توسعه فرهنگ قرآنی کشور نیز رصد این مراکز جهت عدم موازی کاری است.
وی در پایان با تشکر از فعالیتهایی که توسط خبرگزاری ایکنا جهت تخصصی پرداختن به موضوعات قرآنی صورت میگیرد، یادآور شد: این خبرگزاری را میتوان به تلویزیون شماره دو ایرانیان نامگذاری کرد. برای همکار گرامی آقای فرزام، مدیرعامل جدید آرزوی موفقیت و پیشرفت داریم.