محمد جماله، مدیر آموزش قرائت جامعةالقرآن الکریم و اهلالبیت(ع) استان بوشهر در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) از بوشهر، با بیان اینکه کمبود فضاهای آموزشی، کمبود نرمافزارها و کتب آموزش قرآن و کمبود مربیان آموزش دیده و مجرب از نقاط ضعف در زمینه آموزش قرآن به کودکان است، اظهار کرد: تاکنون در زمینه آموزش قرآن به کودکان و خردسالان تا حدی که باید کار نشده و کارهای ریشهای و پایهای به حد اعلای خود نرسیده و از جانب مسئولان بسترسازی نشده و برنامهها و بودجههای لازم از جانب نهادهای مربوطه در نظر گرفته نشده است.
وی نقاط ضعف در زمینه آموزش قرآن به کودکان را کمبود فضاهای آموزشی، کمبود نرمافزارها و کتب آموزش قرآن و کمبود مربیان آموزشدیده و مجرب عنوان کرد و افزود: در زمینه آموزش قرآن به کودکان باید یک مجموعه واحد بهصورت محوری و با یک برنامه واحد و محوری کار آموزش به خردسالان را انجام دهند ولی تاکنون چنین نهادی تأسیس نشده است.
مدیر آموزش قرائت جامعةالقرآن الکریم و اهلالبیت(ع) استان بوشهر بیان کرد: دارالقرآن الکریم با تأسیس مؤسسات، مراکز قرآنی و سازمان بهزیستی با مجوز دادن به مهد قرآنها اقدامات مفیدی را در زمینه آموزش قرآن به نونهالان و بسترسازی برنامههای قرآنی و رشد معنویات قرآنی در بین دانشآموزان با آموزش و پرورش در سطح مدارس ایجاد کردهاند.
این قاری قرآن بیان کرد: همه نهادهای قرآنی ذیربط و مؤسسات فعال در زمینه آموزش به قرآن باید یکپارچه شوند و از تخصص افراد استفاده شود و در زمینههای مفاهیم، ترجمه و حفظ برنامهریزی کنند و فعالیتهای قرآنی را بالا ببرند و نهاد واحدی در بخش نونهالان تأسیس شود.
جماله با استناد به منویات مقام معظم رهبری که باید 20 میلیون حافظ در کشور وجود داشته باشد و برنامههای حفظ قرآن باید در بین مدارس و دانشآموزان با جدیت دنبال شود، گفت: آموزش و پرورش در این راستا برنامههای خوبی را در سطح کشور اجرا کرده است.
این فعال قرآنی ضمن تأکید برلزوم افزایش مطالعات علوم قرآنی بین حفاظ قرآن کریم، افزود: به منظور توسعه فضای آموزشی میتوان از اداره اوقاف و خیرین در جهت آموزش به خردسالان استفاده کرد و امیدواریم با برنامهریزیهای چند سال اخیر در زمینه آموزش قرآن به خردسالان و پایهگذاری مناسب بتوانیم در سالهای آینده به آموزش قرآن در سراسر کشور رونق بخشیم با توجه به اینکه آموزش قرآن در سنین کودکی همانطور که در روایات آمده مانند حک شدن نقش بر روی سنگ است.
معارف قرآن به کودکان از طریق شبکه مدارس آموزش داده شود
مسئول بخش توسعه منابع انسانی طرح تربیت حافظان قرآن کریم استان بوشهر، تصریح کرد: شایسته است معارف قرآن از طریق شبکه مدارس و از دوران کودکی آموزش داده شود و این مهم نیازمند همکاری اولیای مدارس با مسئولان مربوطه است.
این قاری ممتاز عنوان کرد: مربیان و اساتید قرآنی کشور ما باید به سطحی از آموزش برسند که آمادگی آموزش، حفظ با فرآیند عملی جهت مسلمانان و غیر مسلمانها در جهان خارجی و انگلیسی زبان که علاقه به مطالعه قرآن کریم دارند، جهت جهانیسازی اسلام ناب محمدی(ص) گام برداریم و این مهم نیازمند فعالیت نخبگان قرآنی مسلط به زبان انگلیسی است.
وی گفت: البته ما باید آموزش و حفظ تخصصی کشور خودمان را در تمامی سطوح و ردههای سنی به صورت یکپارچه و با برنامهریزی و همت و تلاش جهادی بالا ببریم و در منطقه از وضعیت و رتبه برتری برخوردار باشیم.
محمد جماله با اشاره به اینکه حفظ قرآن کریم محور اصلی در این حوزه بوده و زمینه انس با قرآن کریم را افزایش میدهد، بیان کرد: قرآن مجید هدایتگر و تربیت کننده افراد و جوامع بشری به سوی کمال و نیل به ارزشهای اخلاقی و انسانی است.
وی متذکر شد: چون قرآن روش درست زیستن را به انسان میآموزد و برنامهای را که در برگیرنده تمام ابعاد زندگی انسان و تضمین کننده سعادت فردی، اجتماعی، دنیوی و اخروی اوست، ارائه میدهد، به میزانی که انسان آموزهها و دستورهای قرآن را در زندگی به کار بندد، موفقیت کسب خواهد کرد اما هر اندازه از قرآن فاصله بگیرد، دچار خسارت و ضرر خواهد شد.
مدیر آموزش قرائت جامعةالقرآن الکریم و اهلالبیت(ع) استان بوشهر بیان کرد: قرآن کریم در برگیرنده هدایت و سعادت انسان در دنیا و آخرت میباشد و در تمام مراحل زندگی رهبر و راهنمای انسان به سوی کمال است.
این قاری ممتاز تصریح کرد: زندگی قرآنی براساس رعایت مقررات، عدالت، احسان، صفا و صمیمیت است و مردمی که اینگونه زندگی کنند، دارای اطمینان خاطر و آسایش خواهند بود و سعادت ابدی و جاودانه را در آغوش خواهند گرفت.
هدف از حفظ قرآن تدبر، انس و عمل به قرآن در زندگی است
جماله، مسئول بخش توسعه منابع انسانی طرح تربیت حافظان قرآن کریم استان بوشهر با بیان اینکه ما باید زمینه حفظ قرآن را در کشور فراهم کنیم، عنوان کرد: هدف از حفظ قرآن، تدبر و هدف از تدبر، تفسیر و هدف از تفسیر فراهم کردن زمینه انس با قرآن و عمل به قرآن در زندگی است و حفظ قرآن آثار فراوانی را به همراه دارد که نخست ارتباط تنگاتنگ با قرآن کریم فراهم کرده و موجب پیدایش یک انس اولیه در انسان میشود و دیگر اینکه فرد وارد مباحث ترجمه و مفاهیم و تدبر میشود، همانطور که مقام معظم رهبری فرمودند «حفظ مقدمه تدبر در قرآن است».
وی تأکید کرد: بهعنوان یک مسلمان باید بهگونهای زندگی کنیم که قرآن را حفظ شویم؛ چراکه برای حفظ دو روش وجود دارد برخیها قرآن را حفظ میکنند و برخیها قرآن را حفظ میشوند.
فعال قرآنی استان بوشهر قرائت صحیح و روان، تجوید، صرف و نحو، ترجمه و مفاهیم آیات و آشنایی با اصول و روشهای حفظ قرآن را از جمله مهارتهای لازم جهت حفظ قرآن کریم دانست و گفت: امیرالمؤمنین(ع) فرموده است «اگر چیزی را از کودکی به انسان بیاموزند مثل این است که روی سنگی سخت، نقشی بسته باشند که هرگز پاک نخواهد شد و بر این اساس سنین چهار الی شش سالگی طلاییترین سن برای شروع آموزش قرآن کریم است و بهترین شیوه برای جذب کودک به قرآن کریم، استفاده از اهرم بشارت و تشویق است نه تنبیه و تهدید، چرا که بدین وسیله میتوان فرزند را برای بهرهمندی بیشتر از کلام الهی در سنین بالاتر آماده و مهیا کرد.
وی با بیان اینکه گاهی مشاهده میکنیم که والدین به دلیل علاقهمندی که خودشان به حفظ قرآن دارند، خردسالان را وادار به حفظ قرآن در مدت زمان کوتاه میکنند، گفت: تعجیل در آموزش حفظ قرآن به خردسالان آسیبزا است.
این عضو شورای مرکزی مجمع قاریان و حافظان استان بوشهر با یادآوری اینکه حفظ آیات موضوعی بهتر است برای خردسالان مورد استفاده قرار گیرد، افزود: آیاتی با مضامین احترام به والدین، نیکی به پدر و مادر و ... که بچهها با معنی و مفهوم آن آشنایی دارند، آیات مناسبی برای حفظ خردسالان هستند، البته بهتر است قبل از ورود بچهها به دبستان و خواندن و نوشتن، بر روی این آیات موضوعی کار شود و حفظ سورههای بزرگتر و جزءهای بیشتر پس از یادگیری خواندن و نوشتن انجام شود.
مدیر آموزش قرائت جامعةالقرآن الکریم و اهلالبیت(ع) استان بوشهر در ادامه با یادآوری اینکه اگر به بچهها آموزش ندهیم خوب نیست، اما اگر بد آموزش دهیم نیز ضربات جبرانناپذیری به آنها وارد خواهیم کرد، گفت: حفظ خردسالان باید با ابراز علاقه از سوی خردسالان انجام شود و نباید هیچ اجباری در این کار وجود داشته باشد.
وی در پایان یادآور شد: اجرا و تشکیل جامعه قرآنی و شورای عالی قرآنی توسط آیتالله صفایی بوشهری، نماینده رهبر معظم انقلاب اسلامی در استان بوشهر با هدف ترویج اعتلای فرهنگ قرآنی و تمدن اسلامی در استان بوشهر، بهترین نقشه راه توسعه و پیشرفت ملی به سوی هدف است، که تمام مراکز فعالیتهای قرآنی دولتی و خصوصی و مردمی باید با محوریت ولایت در این مجمع فعالیت کنند و با این کارگروه به موفقیتهایی خواهیم رسید.