به گزارش خبرنگار خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) از بوشهر، مصطفی سالاری، استاندار بوشهر در آئین نخستین «همایش دریانوردی ایرانیان و نیروی دریایی در گذر تاریخ» که با حضور مسئولان لشکری و کشوری در سالن اجتماعات خلیج فارس بوشهر برگزار شد، گفت: با توجه به سابقه درخشان استان بوشهر در حوزه دریانوردی و قابلیتهای موجود در این حوزه، تأکید ما توسعه با بهرهگیری از نعمات و منابع الهی و دریامحور این استان است.
وی اظهار کرد: عدم اتصال به راهآهن و هشت سال دفاع مقدس موجب شد این استان جایگاه اصلی خود را در عرصه دریانوردی نداشته باشد و ما در پی احیای جایگاه این استان بر محور حمل و نقل دریایی هستیم.
این مقام مسئول با اشاره به مردم مهماننواز و خونگرم استان بوشهر اظهار کرد: اتصال استان بوشهر به شبکه ریلی در حال انجام است و امیدواریم با حمایت دولت در کوتاهترین زمان محقق شود.
سالاری ادامه داد: با توجه به تجربه استان بوشهر در بخش تجارت، دریا و دریانوردی، با فراهم شدن زیرساختها شاهد جهش چشمگیر استان در این عرصه خواهیم بود.
این مقام عالی دولت در استان بوشهر از توجه سازمان بنادر و دریانوردی به توسعه بنادر استان بوشهر قدردانی کرد و یادآور شد: بوشهر نمیتواند خودش را از دریا، بازرگانی خارجی و حمل و نقل دریایی جدا کند و این موارد مهم را تا رسیدن استان به جایگاه واقعی خود در این عرصه پیگیری میکنیم.
وی با بیان اینکه بوشهر میتواند مبدأ ترانزیت باشد اضافه کرد: با احداث راهآهن و ایجاد دالان جنوب به شمال کمترین فاصله را نسبت به سایر بنادر به مرکز خواهیم داشت.
سالاری گفت: قابلیتهای خلیج فارس محدود به دریانوردی نیست و در حوزه آبزیپروری پیشگام بوده و هست و لازم است با پیگیری همه دستگاههای اجرایی وضعیت موجود در این زمینه را بهبود ببخشیم.
وی با بیان اینکه هنوز از پتانسیلهای استان بوشهر به خوبی استفاده نکردهایم، افزود: بوشهر مفتخر است که میزبان نیروی دریایی است، دریادلانی که رسالت خطیر دفاع از مرزهای کشور در این منطقه را برعهده دارند.
استاندار بوشهر گفت: بوشهر میخواهد با حمایت همه سازمانها و با استفاده از ظرفیت خدادادی خلیج فارس تجربه جدیدی عرصههای تجارت، صیادی و گردشگری داشته باشد.
محمد سعیدنژاد، معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی ایران در ادامه این ضمن تقدیر از برگزارکنندگان این همایش، گفت: موضوع دریا و توسعه دریا محور را مستلزم تبدیل شدن به یک امر فرهنگی است.
توسعه دریامحور یک امر فرهنگی است
مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی ایران افزود: فعالیتهای فرهنگی، اجتماعی و آموزشی زیادی نیاز است تا این مفهوم در ذهن همه مردم و همه گروهای تصمیمساز و تصمیمگیر کشور شکل بگیرد و به یک استراتژی تبدیل شود.
معاون وزیر راه و شهرسازی دولت تدبیر و امید خاطرنشان کرد: فعالیتهای ما در حوزه دریا و دریانوردی مرهون همه مردم، همه جوامع و اقوام گذشته است و ما نیز برخود واجب میدانیم در بهرمندی بیشتر و بهتر از این مزیت و نعمت الهی تلاش کنیم.
سعیدنژاد در ادامه با اشاره به عقبماندگی سواحل جنوبی کشور نسبت به سواحل شمالی، گفت: رفع عقبماندگیها در سواحل جنوبی مستلزم یک عزم و اراده ملی است و سازمان بنادر و دریانوردی با برنامههایی در دست اقدام و حضور بخشهای خصوصی مشتاق در امر توسعه بنادر به زودی برای رفع این عقبماندگیها اقدام خواهد کرد.
وی در پایان ضمن تبریک 18 اسفندماه، روز بوشهر، اظهار کرد: بندر بوشهر به عنوان یک بندر قدیمی و استراتژیک همیشه بطور ذاتی در فرآیند تاریخی یکی از بنادر مهم این مملکت بوده و فعالیت داشته است و امید داریم شاهد رشد و شکوفایی هر چه بیشترو سریعتر بندر در آینده نزدیک باشیم.
همچنین، حبیبالله سیاری، فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، در این آئین با اشاره به اهمیت دریا برای اشتغال و صادرات و واردات اظهار کرد: طبق فرمایشات رهبر معظم انقلاب باید از دریا استفاده بهینه کرده و آن را محور توسعه قرار دهیم.
فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران افزود: از نظر جغرافیایی ایران در بهترین نقطه دنیا قرار گرفته و اگر از این موقعیت به خوبی استفاده نکنیم مثل جنگ جهانی دوم به عنوان یک تهدید برای ما محسوب خواهد شد.
سیاری با تأکید بر اینکه باید از ظرفیت مردمی نهایت استفاده را ببریم، بیان کرد: هر قدر مقدار نفت مورد نیاز غرب از خلیج فارس بیشتر شود نقاط قوت ما نیز بیشتر خواهد شد و جایگاه ایران با توجه به تنگه هرمز که گلوگاه صادرات و تجارت کشورهای دنیا شده مهم محسوب میشود.
نیروی دریایی ارتش ایران یک نیرویی علمی، نظامی و سیاسی است
وی ادامه داد: تنگه هرمز یکی از هشت گذرگاه مهم در جهان است و مهمترین آن نیز شمال اقیانوس هند و اطراف کشور خودمان است.
فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران با اشاره به فرمایشات رهبر معظم انقلاب مبنی بر اینکه نیروی دریایی میتواند مثل نوک پیکان در برابر تهدیدات برنده و درنده باشد، بیان کرد: برای استفاده از دریا باید قدرت دریایی داشته باشیم و با استفاده از یک ناوگان نظامی، دو ناوگان تجاری و سه ناوگان صنایع زیرساخت دریایی توانستهایم با اقتدار نیروی دریایی در دریای سرخ، مدیترانه، شمال اقیانوس هند حضور داشته باشیم و امنیت را در خلیج عدن برای کشتیهای خودی و سایر کشورها برقرار کنیم.
سیاری با اشاره به بیانات رهبر معظم انقلاب مبنی بر اینکه نیروی دریایی یک نیروی راهبردی است، گفت: نیروی دریایی یک نیروی حاشیهای نیست بلکه نیرویی علمی، نظامی و سیاسی است و حوزه آن قبل از مرز نیست و از مرز به جلو نقطه آغاز فعالیت نیروی دریایی است.
وی افزود: ایران سابقه 800 ساله در دریانوردی دارد و زمانی که کشتیهای ایران از بنادر خلیج فارس نظیر بندر سیراف روانه آسیای جنوب شرقی و دیگر نقاط جهان میشدند کشورهای امروزی هیچگونه فعالیتی در دریا نداشتند.
سیاری با بیان اینکه فعالیت ایران در مقایسه با سالهای دور در دریا کم شده است، ادامه داد: با وجود فوائد کلان و راهبردی دریا برای توسعه کشور استعمار موجب شده است که مردم ایران از دریا دور شوند و باید با انجام تدابیر مناسب زمینه استفاده از این مهم فراهم شود.
وی گام اول برای استفاده از دریا را امنیت دانست و گفت: مهمترین نیاز برای بهرهبرداری اقتصادی از یک منطقه، امنیت است و در صورت وجود امنیت میتوان از ظرفیتهای دریا استفاده کرد.
ایران سابقه 800 ساله در دریانوردی جهانی دارد
فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران خاطرنشان کرد: مأموریتهای نیروی دریایی ایران تا مدار 10 درجه شمالی (10 درجه بالاتر از خط استوا) از زیر هندوستان تا شاخ سومالی پیشروی داشته است و انتظار میرود با ایجاد امنیت در این مناطق نیازهای اساسی برای بهرهبرداری اقتصادی فراهم شود.
وی با تأکید به بیانات رهبری بیان کرد: انتظار میرود که با تداوم امنیت در مناطق مورد نظر نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران از حداکثر ظرفیتهای دریا برای توسعه دریا محور کشور استفاده شود.
سیاری در ارتباط با اعزام ناوگروهها به آبهای بینالمللی برای تأمین امنیت اظهار کرد: از سال 87 و با تدبیر مقام معظم رهبری 29 ناو گروه به دریا اعزام کردهایم.
این مسئول نظامی ادامه داد: از عمده اهداف اعزام ناوگروهها به آبهای بینالمللی نظیر خلیج عدن، بابالمندب و دریای سرخ تأمین امنیت کشتیهای تجاری و نفتکش است.
سیاری با بیان ناامن بودن مناطق مناطق مذکور اظهار کرد: با اقتدار نیروی دریایی تا به امروز نزدیک به دو هزار کشتی از کشتیهای تجاری و نفتکش را اسکورت و از منطقه خطر دور کردهایم.
وی در ارتباط با دستاوردهای جدید نیروی دریایی ارتش اظهار کرد: از سال 71 نیروی دریایی با علم زیر دریا آشنا شدهایم در طی این 20 سال با پیشرفت چشمگیر نیروی دریایی در تعمیر اساسی زیردریاییهای کیلو کلاس(با فنآوری بالا) به خودکفایی کامل رسیدهایم.
رونمایی از دو کتاب «دریانوردی ایرانیان و نیروی دریایی در گذر تاریخ»
سیاری اضافه کرد: با توجه به ساخت زیردریایی غدیر توسط متتخصان ایرانی در نیروی دریایی ارتش، زیردریایی فاتح نیز در اوایل سال آینده رونمایی شود.
یادآور میشود، در این همایش از هفت نفر از فعالان نشر آثار و اسناد دریانوردی تجلیل و از دو کتاب «دریانوردی ایرانیان و نیروی دریایی در گذر تاریخ» اثر خسرو معتضد و تقویم تاریخ دفاع مقدس در سالن اجتماعات خلیج فارس ادارهکل بنادر و دریانوردی استان بوشهر با حضور مسئولان لشکری و کشوری با حضور مسئولان لشکری و کشوری رونمایی شد.