مسجد گریمنج؛ بنایی با معماری دوران صفوی
کد خبر: 3112955
تاریخ انتشار : ۲۰ فروردين ۱۳۹۴ - ۰۹:۲۵

مسجد گریمنج؛ بنایی با معماری دوران صفوی

گروه اجتماعی: مسجد گریمنج به لحاظ دارابودن ویژگی‌های معماری(نقشه و طرح ، نوع طاق‌ها و سقف‌ها، دارابودن عناصر معماری ایرانی و سبک درون‌گرایی) و از نظر تاریخی به دوره صفویه تا اوایل قاجار تعلق دارد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از خراسان جنوبی، مسجد گریمنج در داخل بافت تاریخی و سنتی روستای گریمنج از روستاهای بخش نیمبلوک قائن واقع شده است. عناصر مهم معماری این بنا عبارتند از ورودی، دهلیز، صحن، ایوان و شبستان ستوندار. ورودی بنا دارای طاقی است کلیل، و فاقد ویژگی خاصی از لحاظ تزئینات یا سایر عناصر معماری است.

تاریخچه و وجه تسمیه اثر

با توجه به ویژگی‌های معماری، نوع طاق‌ها و قوس‌های به کاررفته و نیز طرح و نقشه بنا به دوره صفویه تا اوایل قاجار تعلق دارد. البته هیچ مدرک مستندی مانند کتیبه یا سندی از تاریخچه ساخت این بنا وجود ندارد. نامگذاری این بنا نیز براساس نام روستایی که در آن واقع شده، است.

مشخصات بنا

پس از ورودی بلافاصله دالان ورودی قرار دارد که مستقیماً به صحن مسجد راه می‌یابد. صحن بنا نسبتاً کوچک است که در سمت قبله آن ایوان بنا قرار دارد. ایوان که به همراه شبستان ستوندار شاخص‌ترین قسمت بنا استدارای طاقی است جناغی که فضای آن به‌وسیله سه تویزه و چشمه‌های بین آن پوشیده شده است.

در یک طرف ایوان دالان ورودی و در طرف دیگر طاق‌نماهایی با طاق جناغی و عمق 9/1 متر قرار دارد. شبستان در ضلع جنوب شرق صحن قرار دارد. این فضا دارای شش ستون قطور چهارضلعی که با کمک 12 گنبد چهارترک مسقف شده است.

در سمت شمال غرب صحن نیز فضاهایی با کاربری‌های گوناگون مانند آب انبار و خدماتی قرار گرفته است. در این بخش در نمای صحن، سه درگاه با طاق هلالی، دسترسی به این فضاها را ممکن می‌سازد. این مسجد بر اساس ویژگیهای معماری از بناهای دوره صفوی تا قاجار به شمار می‌رود.

captcha