ولایت فقیه مایه احیای اسلام ناب در تاریخ معاصر است/ جهاددانشگاهی؛ دستاورد علمی و جهادی نظام
کد خبر: 3794076
تاریخ انتشار : ۰۹ اسفند ۱۳۹۷ - ۰۷:۵۳
آیت‌الله صفایی بوشهری در گفت‌وگو با ایکنا:

ولایت فقیه مایه احیای اسلام ناب در تاریخ معاصر است/ جهاددانشگاهی؛ دستاورد علمی و جهادی نظام

کانون خبرنگاران نبأ ــ امام جمعه بوشهر گفت: ولایت فقیه مایه احیای اسلام ناب محمدی(ص) و راه تحقق اسلام انقلابی در تاریخ معاصر است.

حسینی بوشهری

به گزارش کانون خبرنگاران ایکنا، نبأ؛ آیت‌الله غلامعلی صفایی بوشهری اول تیرماه سال ۱۳۳۸ در شهر بوشهر به دنیا آمد. وی به واسطه علاقه و استعداد برای تحصیل معارف اسلامی به قم هجرت کرد. حضرات آیات بهجت، بهاءالدینی، پایانی، شیخ جواد تبریزی، خوشوقت تهرانی، شب‌زنده‌دار جهرمی و شبيری زنجانی، وحید خراسانی، راستی كاشانی و جوادی آملی را می‌توان از اساتید بنام این مدرس بوشهری نام برد.

استعداد و پشتکار ویژه و عنایات اساتید بزرگ و توفیقات الهی موجب رشد و طی مدارج عالیه حوزوی وی گشت، به ‌طوری‌که در همان آغاز مورد توجه اعلام و بزرگان حوزه قرار گرفت و حائز کرسی رسمی تدریس در رشته ادبیات عرب شد و در ادامه در علوم مختلف حوزوی مانند فقه، اصول، تفسیر، تاریخ، رجال، اخلاق و حدیث به پژوهش، تدریس و تألیف پرداخت. درس خارج اصول، فقه و اخلاق ایشان از رونق و گرمی خاصی برخوردار است.

ارائه روش تحصیل جدید علوم مختلف در حوزه معارف دینی و طرح جدید تدریس عمیق و تحقیقی، تألیف کتب درسی حوزوی با شاخصه‌های کارآمدی، تحقیق و پژوهش محوری، توجه ویژه به اخلاق و معنویت و تحوّل پیشرفت‌زا و اصیل حوزوی و جامع نگری و توسعه در گستره تحقیق مسائل از ویژگی‌های آیت‌الله صفایی بوشهری است. ایشان دارای تألیفاتی بسیاری در علوم مختلف که از جمله آن‌ها «روش تحصیل ادبیات عرب در حوزه، مغنی‌‌الأديب، شرح و ترجمه مغنی‌الأديب، آموزش صرف، آموزش نحو، بداءةالنحو، بدایة التمارين، داستان‌های آسمانی، چلچراغ آسمان عصمت، وقت ظهور، سیمای تاریخ اسلام، ترجمه صحیفه سجادیه، درآمدی بر مدیریت کارآمد اسلامی و کتاب ۱۴ جلدی أنوار الهدی است.

از ویژگی‌های این استاد حوزه و دانشگاه تسلط بر علوم مختلف و تحقیق و طراحی نوین در این باره است؛ سخنرانی‌های ایشان درباره «تجارت الکترونیک، تهدیدها و فرصت‌ها»، «شهر الکترونیک و اصلاح الگوی مصرف»، «پدافند غير عامل»، «مبانی توسعه پایدار»، «تحولات دانش بنیان صنعت نفت با رويكرد فناوری نانو»، «ورزش مقوله استراتژیک» و «نقش پارک علم و فناوری در توسعه پایدار» از موضوعات دانش بنیانی است که مورد توجه کارشناسان خبره قرار گرفته است. آیت‌الله صفایی بوشهری به فرمان مقام معظم رهبری در سال ۱۳۸۷ به عنوان نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه بوشهر منصوب شد، وی از محبوبیت مردمی و نخبگانی بسیار بالایی برخوردار است.

خبرنگار کانون خبرنگاران ایکنا، نبأ؛ در بخش چهارم گفت‌و‌گوی اختصاصی با امام جمعه بوشهر پرسش‌هایی را پیرامون محورهایی چون «ولایت فقیه، دولت قرآن، وظایف مسلمان موحد، ترویج فرهنگ رضوی، امور ابلاغی ادبیات عرب در ترجمه قرآن، عاقبت بیگانه پرستان و اسلام ستیزان، رسالت ختمیۀ پیامبر، تفسیر پژوهش محور و علمی قرآن، جهان توحیدی بر اساس عدالت و قانون اساسی اسلام» مطرح کرده است که پاسخ آن‌ها بدین شرح است:

قرآن؛ سند قطعی حقانیت دین

آیت‌الله غلامعلی صفایی بوشهری به تفسیر آیه شریفه 29 سوره مبارکه صاد «كِتَابٌ أَنْزَلْنَاهُ إِلَيْكَ مُبَارَكٌ لِيَدَّبَّرُوا آيَاتِهِ وَلِيَتَذَكَّرَ أُولُو الْأَلْبَابِ» پرداخت و اظهار کرد: قرآن کتاب آسمانی مسلمانان و سند قطعی حقانیت دین مبین اسلام و رسالت ختمیۀ پیامبر گرامی آن است و آشنایی با این تحفۀ الهی بر همگان و هر کس به قدر وسعش؛ ضروری است.

وی در ادامه افزود: آیه شریفه 10 سوره انبیاء «لَقَدْ أَنْزَلْنَا إِلَيْكُمْ كِتَابًا فِيهِ ذِكْرُكُمْ ۖ أَفَلَا تَعْقِلُونَ» مبیَّن این اشاره است که آری همه بهره‌های مادی و معنوی و کلمات ظاهری و باطنی در سایه دولت قرآن فراهم است، چنان که حافظ گفت «هیچ حافظ نکند در خم محراب فلک/ این تنعّم که من از دولت قرآن کردم».

مؤلف کتاب قرآنی «پایان دنیا در کلام خدا» اشاره کرد: در معارف الهی قرآن کریم به تصریح قرآن و روایات، محکم و متشابه، تنزیل و تأویل، ظاهر و باطن و جَرْی و تطبیق وجود دارد که همه آنها باید در ترجمه لحاظ شود، وگرنه ممکن است موجبات بدفهمی و انحراف را فراهم آورد و همچنین از نظر تاریخی آیات فراوانی هست که در مورد خاصی نازل شده و به اصطلاح، شأن نزول دارد، که در ترجمه باید به طور گذرا به آنها اشاره گردد، وگرنه خواننده دچار سرگردانی شده و فهم درستی از آیه به دست نمی آورد.

نویسنده کتاب متدلوژی تحصیلی «روش تحصيل ادبيات عرب در حوزه» بیان کرد: قرآن کریم از آن جهت که در اوج فصاحت و بلاغت است و این یکی از وجوه اعجاز آن به شمار می‌آید، به همۀ امور ابلاغی که در ادبیات عرب مطرح است، از قبیل ذکر و حذف، تعریف و تنکیر، تقدیم و تأخیر، حقیقت و مجاز، التفات، ایجاز و اطناب، تشبیه، استعاره، کنایه، اشاره و ... توجه داشته و در بیان خود آنها را به کار برده است. بدیهی است که رعایت همه این امور، کار ترجمه را بر مترجم دشورا می‌کند و بیشتر اشکلات و اشتباهاتی که در ترجمه‌ها دیده می‌شود ناشی از عدم توجه به همین امور است.

قرآن کریم به منزله قانون اساسی اسلام است

آیت‌الله صفایی بوشهری اضافه کرد: قرآن کریم که وحی الهی و به منزله قانون اساسی اسلام است، در تبیین قوانین خود بیشتر به بیان کلیات بسنده کرده و شرح، تفسیر و تفصیل آن را به سنّت واگذار کرده است. در قرآن کریم ناسخ، منسوخ، مجمل، مبیَّن، مطلق، مقیَّد، عام و خاص و... وجود دارد که فهم مراد از آنها بدون مراجعه به سنّت امکان پذیر نیست. از این رو باید در ترجمه آیات الاحکام، هر چند به طور اشاره، به این امور اشاره کرد.

نماینده ولی فقیه در استان بوشهر در پاسخ به این پرسش که در حوزه تفسیر پژوهش محور و علمی باید چه نکاتی را مورد دقت تفسیری قرار داد؟ بیان کرد: یکی از مسائل مهم که در حوزه تفسیر در زمان معاصر  بایستی مورد دقت قلمداد شود شامل فهم دقیق معانی الفاظ است و مراد از آنها با مراعات فهم معنای حقیقی و مجازی با لحاظ قرائن حالی و مقالی است و همچنین نیز درک شأن نزول و ملاحظه روایت تفسیری و تأویلی و تطبیقی و دقت در انطباق آن در شرایط زمانی و مکانی معاصر است.

امام جمعه بوشهر با بیان اینکه ولایت فقیه حافظ احکام فقهی انبیاء (ع) و آموزه‌های دینی است، گفت: اندیشه ولایت فقیه دارای جایگاه قوی نزد علمای شیعه بوده و هست؛ همانطور که آیه شریفه 132 آل عمران «وَأَطِيعُوا اللَّهَ وَالرَّسُولَ لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ - و از خدا و رسول او فرمان برید، باشد که مشمول لطف و رحمت خدا شوید» اشاره شده است.

ولایت فقیه مایه احیای اسلام ناب در تاریخ معاصر است

نویسنده کتاب «ولایتمداری؛ تنها حجت سیاسی الهی» در ادامه اظهار کرد: ولایت فقیه مایه احیای اسلام ناب محمدی(ص) و راه تحقق اسلام انقلابی در تاریخ معاصر است.

وی با تصریح بر اینکه حکومت آمریکا مشروعیت ندارد زیرا حکومتی مستبدانه و تکفیری، اسلام ستیز، خبیث، ظالم، مسلمان کُش و ضد انقلاب است، اظهار کرد: ولایت فقیه رهبری دینی جامعه و نهضت اسلامی در مقابل اسلام ستیزان، بیگانگان و بیگانه پرستان است.

استاد تفسیر دانشگاه خلیج فارس بندر بوشهر به تفسیر آیه هفتم سوره محمد(ص) «يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا إِنْ تَنْصُرُوا اللَّهَ يَنْصُرْکُمْ وَ يُثَبِّتْ أَقْدامَکُمْ» پرداخت و افزود: یاری خدا، یاری دین و پیامبر او است و فرد مومن و مسلمان موحدی را که مدافع دین و اطاعت کننده دستورات الهی و پیرو پیامبر اسلام (ص) است، به درجات نهایی ایمان و بهشت هدایت می‌کند و آنان را به بهشتی که برای آنان خوش و خوشبو کرده است در می آورد و این بدان جهت است که خداوند یار و کارساز کسانی است که ایمان آورده اند و لذا کافران را یار و یاوری نیست.

چنان که در مصرع های این ابیات شعر دینی آمده است:

فرمود، از من است حسین(ع) و من از حسین(ع) این جمله را به قول پیمبر نوشته‌اند/ در آستان سیّد و سالار کربلا  هر کس که نوکری کند، ارباب می‌شود 

هرکس دهد سلام به درگاهت ای حسین(ع)/ تاج سَر تمامی احباب می‌شود 

عاشق چرا نماز نخواند به سوی عشق/  وقتی که قتلگاه تو، محراب می‌شود 

هر کَس به خاک پاک تو پیشانی اش گذاشت/ در گلشن بهشت شرفیاب می‌شود 

بر صفحه کویر دل خود نوشته‌ام/  هر تشنه لب به لطف تو سیراب می‌شود 

وی با اظهار اینکه آرمان شهر مهدوی نیز وعده ادیان الهی بوده است، بیان کرد: آرمان شهر و مدینه فاضله یکی از دلایل برای منجی گری انبیاء(ع) جهت تشکیل جامعه دینی است.

ایجاد یک جهان توحیدی بر اساس عدالت هدف حکومت مهدوی است

استاد درس خارج حوزه علمیه امام خمینی(ره) شهرستان بوشهر ادامه داد: هدف حرکت هدایتی و جهادی انبیاء الهی و ائمه هدی (ع) و حکومت مهدوی به فرماندهی امام زمان (عج) ایجاد یک جهان توحیدی بر اساس عدالت است.

چنان که در ابیات این شعر دینی و آئینی آمده است:

آزادگی، صدای رسای محّرم است – عزت، پیام کرب و بلای محّرم است

احیای دین پاک پیمبر، قیام اوست – اسلام زنده از شهدای محّرم است

با خون اوست پرچم اسلام برقرار – رمز بقای دین به بقای محّرم است

در مکتب حسین(ع) و در آئینِ کربلا – زینب(س) پیام دار ندای محّرم است

جانی اگر به پیکر اسلام مانده است – از خونت ای امامِ نکونام مانده است

فـرزند تو، به کعبه زند پرچم ظـهور – برپا کند به عالم هَستی هـزار شور

امام جمعه بوشهر تفسیر آیه 145 سوره مبارکه آل عمران «وَمَا كَانَ لِنَفْسٍ أَنْ تَمُوتَ إِلَّا بِإِذْنِ اللَّهِ كِتَابًا مُؤَجَّلًا ۗ وَمَنْ يُرِدْ ثَوَابَ الدُّنْيَا نُؤْتِهِ مِنْهَا وَمَنْ يُرِدْ ثَوَابَ الْآخِرَةِ نُؤْتِهِ مِنْهَا ۚ وَسَنَجْزِي الشَّاكِرِينَ» را شرح داد و عنوان کرد: جهاد در راه خدا اجلِ کسی را پیش نمی اندازد و ترک جهاد، اجلِ رسیده را تاخیر نمی‌افکند، بلکه مرگ به دست خدا است، هر گاه اجلِ کسی فرا رسد، مرگ گریبان او را خواهد گرفت و در این خصوص خدا هم پاداش این جهان و پاداش نیک آن جهان را به آنان داد، خدا نیکوکاران و مجاهدان فی سبیل الله را دوست دارد.

عدالت متن اسلام است

رئیس شورای عالی حوزه های علمیه استان بوشهر با ابراز اینکه عدالت متن اسلام است، گفت: هر امتی را رسولی است، پس هر گاه رسولشان آید و او را نپذیرند که به عدل و داد میان آنها داوری شود و مومنان می مانند و منکران محکوم به شکست و نابودی می‌شوند و تا «وَهُمْ لَا يُظْلَمُونَ».

وی ادامه داد: خدا هر چیزی را که پدید نیامده و پدید آمده را می داند و هیچ علمی بالاتر از علم خدا نیست و همه چیز در محضر خدا آشکار است و لذا مردم باید از گناه کردن بپرهیزند و همچنانی که خداوند سبحان در خلوت حضور دارد و در محشر نظارت و قضاوت می کند.

عاقبت خیانتکاران

آیت‌الله صفایی بوشهری با اشاره به اینکه ایمان تصدیق خداوند منان است، تصریح کرد: عاقبت کار خیانت، نقش بر آب شدن نقشه است و فرد خیانتکار هیچ وقت عاقبت بخیر نمی‌شود و افراد مومن کسانی هستند که به غیب ایمان می آورند و در این رابطه ایمان به حقایق نامحسوس، غیب است.

حوزه و دانشگاه علم خود را وقف رشد و تربیت سایر اقشار جامعه کنند

رئیس شورای فرهنگ عمومی استان بوشهر با اشاره به اینکه حضرت ثامن الحجج امام رضا(ع) می فرمایند «اَفضَلُ المالِ ما وَقی بِهِ العِرضُ - بهترین مال آن است که صرف حفظ آبرو شود»، اظهار کرد: عالمان دینی حوزه‌های علمیه و اساتید هیئت علمی دانشگاه ها، علم خود را وقف رشد و تربیت سایر اقشار جامعه کنند و اقدام به این حرکت خیر در حکم پرداخت ذکات علمی و دینی شخص نیت کننده و واقف وقت است.

خبرگزاری بین‌المللی ایکنا سنگر صیانت از دین مبین اسلام ناب محمدی(ص) است

امام جمعه بوشهر با بیان اینکه تشکیل سازمان جهاد دانشگاهی به فرمان امام خمینی(ره) یکی از دستاوردهای علمی و جهادی نظام در سنگر علم آموزی و دانشگاه است، اظهار کرد: اکنون نیز خبرگزاری انقلابی ایکنا سنگر صیانت از دین مبین اسلام ناب محمدی(ص) و مرکز تخصصی ترویج فعالیت‌های قرآنی، نشر معارف اسلامی و فرهنگ سازی سبک زندگی برتر دینی در ایران و عرصه بین‌المللی است.

کـلام آخر مؤلف کتاب قرآنی «پایان دنیا در کلام خدا»

امیدوارم دلتون گرم به کار و زندگی و ذکر خدا باشد. ان شاءالله

گفتگو از: حامد فکوری

عکاس: محمد عبیدی

captcha