به گزارش ایکنا از گیلان، سیدمحمود رضوانی، معاون بهداشتی علوم پزشکی گیلان امروز، ۲۷ اسفندماه در جمع خبرنگاران، با بیان اینکه روزهداری در ماه مبارک رمضان علاوه بر آثار روحی و معنوی، اثرات جسمانی بسیار ارزشمندی دارد، اظهار کرد: روزهداری در کنار اجرای برنامه غذایی صحیح در این دوران در پیشگیری و کنترل بیماریهای غیر واگیر و اغلب بیماریهایی که عادات اشتباه غذایی، چاقی و افزایش وزن در بروز آنها دخالت دارند، بسیار تأثیرگذار و کمککننده است.
وی با تعریف برنامه غذایی متنوع و متعادل، گفت: این برنامه شامل تأمین انواع مختلفی از مواد غذایی به تناسب با یکدیگر و مقادیر کافی از مواد مورد نیاز برای حفظ سلامت بدن است که رعایت میانهروی و تعادل با محدودکردن غذاهای دارای چربی، کلسترول، قند، نمک زیاد و ترکیبات افزودنی در آن توصیه میشود.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان تصریح کرد: روزهداران در این ایام باید از تمام گروههای غذایی یعنی نان و غلات، میوهها، سبزیها، گوشت و تخم مرغ، لبنیات، حبوبات و مغزها استفاده کنند.
وی با بیان اینکه وعده سحری و دو وعده افطار و شام، وعدههای اصلی در ماه مبارک رمضان است، افزود: در وعده سحری از غذاهای کمحجم و غنی از موادمغذی که کم نمک، کم چرب و کم شیرین هستند، استفاده شود. همچنین در وعده سحری سبزیهایی که آب بیشتری دارند و در طول روز از تشنگی و کم آبی بدن جلوگیری میکنند مثل کاهو، خیار و گوجه فرنگی باید مصرف شود.
رضوانی نوشیدنیهای خیلی شیرین مثل نوشابههای گازدار، شربتها و چای خیلی شیرین و چای پررنگ را موجب تشنگی و خشکی دهان و گلو در طول روز دانست و یادآور شد: توصیه میشود در وعده سحر این نوشیدنیها مصرف نشوند و مصرف بیشتر از هشت لیوان آب آشامیدنی سالم و سایر مایعات طبیعی و سبزیجاتی که آب بیشتری دارند در فاصله افطار تا سحر بدن را از کم آبی در طول روزهداری حفظ میکند.
معاون بهداشتی علوم پزشکی گیلان افزود: مصرف موادغذایی شیرین در وعده سحری توصیه نمیشود زیرا موادغذایی شیرین با تحریک انسولین و ورود سریع قند خون به داخل سلولها و در نتیجه افت قند خون موجب گرسنگی زودرس میشود.
وی درباره وعده افطاری نیز گفت: در وعده افطار باید ضمن پرهیز از پرخوری، از غذاهای سبک و در عین حال پر انرژی استفاده کرد. مصرف یک لیوان آب گرم، چای کمرنگ و یا یک لیوان شیر گرم همراه با خرما یا عسل در شروع افطار و استفاده از غذاهای سبک مثل فرنی، شیربرنج، نان و پنیر و سبزی که یکی از عادات خوب غذایی ایرانی در این ایام است هم برای وعده افطار توصیه میشود.
به گفته رضوانی، انواع سوپ کم چرب، آش کم حبوبات و سبک، حلیم بدون روغن غذای مناسبی برای افطار است و خوردن آشهای غلیظ و چرب در وعده افطار توصیه نمیشود.
وی مصرف بامیه و زولبیا که دارای مقادیر زیادی قند و چربی، اسیدهای چرب اشباع و ترانس است را برای روزهداران بسیار محدود توصیه کرد و افزود: به طور کلی زیادهروی در مصرف مواد قندی و شیرین از جمله حلوا، شله زرد خیلی شیرین و غیره در وعده افطار علاوه بر اینکه منجر به اضافه دریافت انرژی و چاقی میشود، موجب تضعیف سیستم ایمنی بدن نیز میشود.
معاون بهداشتی علوم پزشکی گیلان، شام را به عنوان یکی از وعدههای غذایی مهم در روزهداری برشمرد و اظهار کرد: بهتر است افراد روزهدار حدود یک ساعت پس از صرف یک افطار بسیار ساده و سبک، شام را صرف کنند.
وی بیان کرد: در وعده شام میتوان از گروه گوشت، مرغ یا ماهی، حبوبات، نان یا برنج به شکل پلو و خورشت، کوکوها و کتلت کم روغن، خوراکهای مختلف با نان سبوسدار همراه با سبزی و سالاد، ماست و یا دوغ استفاده کرد. غذایی که در وعده شام خورده میشود باید کم چرب و کم نمک باشد و پس از شام و تا قبل از خواب مصرف میوه و مایعات برای جبران کم آبی بدن و حفظ سلامت و ایمنی بدن توصیه می شود.
معاون بهداشتی علوم پزشکی گیلان مصرف سبزی، سالاد در هنگام افطار و خوردن میوه بین افطار و شام و در فاصله زمانی بین افطار تا سحر به دلیل اینکه منبع خوبی از ویتامین «ث» و پیشساز ویتامین «آ» است را برای تقویت سیستم ایمنی بدن توصیه کرد و ادامه داد: سبزیها و میوهها دارای مقادیر کافی فیبر هستند که به پیشگیری از یبوست کمک میکنند.
وی در پایان گفت: به روزهداران توصیه میشود در وعده شام به جای مصرف نوشیدنیهای شیرین مانند انواع نوشابههای گازدار، ماءالشعیر، آبمیوههای صنعتی و انواع شربتها، از آب آشامیدنی سالم، دوغ و عرقیات سنتی و شربتهای خانگی بسیار کم شیرین استفاده کنند. روزهداران عزیز با رعایت اصول صحیح تغذیه در ماه مبارک رمضان، در کنار آثار روحی و معنوی از اثرات جسمانی و بهداشتی روزهداری بهرهمند شوند.
انتهای پیام